Geokunststoffen

Er zijn verschillende soorten kunststoffen die ieder vaak verschillende functies kunnen vervullen: van zeer dunne, maar waterdichte folies tot sterke geogrids om mee te wapenen, van allerlei typen doek die scheiden of beschermen, tot diverse typen drainage systemen. Allemaal kunststoffen die in de grond-, weg- en waterbouw worden toegepast in civieltechnische- of milieukundige constructies.

Geocomposieten

Geocomposieten zijn combinaties van verschillende geokunststoffen. Dit kunnen bijvoorbeeld zijn drainagematten (combinatie van nonwoven vliezen met een 3D-kern), een combigrid (combinatie van een geogrid met een vlies) of een gewapende erosiemat (3D-structuur met een geogrid).

 

Nonwoven geotextiel (vliezen)

Nonwoven geotextiel zijn genaamde vliezen, welke een groot aantal functies kan vervullen als  filterlaag, scheiding en bescherming. Als filterlaag kunnen ze worden toegepast onder steenbekledingen of rond bijvoorbeeld drainagekoffers. Voor de scheidingsfunctie kunnen ze worden ingebouwd als laagscheiding tussen grondsoorten of wegfundaties met puingranulaat en de ondergrond. Als bescherming kunnen vliezen worden toegepast aan de onder- en bovenzijde van bijvoorbeeld folieconstructies. Nonwoven geotextiel wordt gemaakt van PP, PE of biobased grondstoffen.

Geogrids

Geogrids zijn zeer geschikt voor het wapenen van grond, wegfunderingen, asfalt, etc. Met gewapende grondconstructies kunnen steile wanden worden gemaakt. Geogrids hebben verschillende verschijningsvormen en kleur afhankelijk van de gebruikte productietechniek en grondstof (PP, PE, HDPE), met bijvoorbeeld flexibele geweven geogrids, voorgespannen en gelaste strips of geëxtrueerde geogrids. Geogrids hebben doorgaans raster-openingen van enkele centimeters in vierkant, rechthoekig of driehoekige vorm. Een belangrijke eigenschap is de trekkracht en het rekpercentage daarbij, wat bepalend is voor de stijfheid.

Woven or knitted geotextile

Woven or knitted geotextile worden als mat op rol geleverd en variëren in dikte. De eigenschappen (scheiden, filteren, draineren of beschermen) variëren per uitvoering.

Geomembranes (HDPE, LDPE, PVC)

Geomembranen of folies hebben vaak een vloeistof kerende functie. Ze worden bijvoorbeeld in bassins toegepast.

Geofoam (EPS light weight)

Geofoam ook wel geëxpandeerd polystyreen (of piepschuim of PS-hardschuim genoemd) wordt sinds enkele decennia toegepast in wegbouwkundige constructies, bij nieuwe aanleg alsook bij reconstructie. Het wordt toegepast als lichtgewicht constructie in zettingsgevoelige gebieden.

Geosynthetic with infill

Geocomposieten met vulmateriaal scheiden en filteren. Het grondscheidend- en filterend vermogen is afhankelijk van de openingsgrootte van de weefsels, de korrelgrootte van de aanliggende grond en de optredende waterstroming. 

Geo 3D-structures

Geo 3D structures zijn zeer geschikt voor het wapenen van grond, funderingsmateriaal, asfalt e.d  Geogrids hebben doorgaans rasteropeningen van één tot enkele centimeters. Ze kunnen bij geringe rek grote krachten opnemen.

Meer weten? Delen?

Geokunststoffen zitten bijna overal. Ze dienen allerlei doelen en er kan beslist meer mee dan u denkt!

Wilt u meer info van een product voor een specifieke toepassing neem dan contact op met het secretariaat of met een van de leden

NGO IGS-Netherlands

De NGO is de Nederlandse afdeling van de International Geosynthetics Society (IGS). Het IGS is een wereldwijd netwerk van deskundigen op het gebied van geokunststoffen.

Contact

Contactpersoon: Joop Groenveld
Tel/WhatsApp: +31(0)6 50 64 67 60
E-mail: mail@ngo.nl
Word lid

 

©NGO 2024 l website: whitepoint.nl